Produse de curatenie organice
Curăţenie de durată cu 4 trucuri
ianuarie 19, 2016
curatenie_casa
Sfaturi pentru curatenie
ianuarie 26, 2016
Show all

Curatarea cu gheata carbonica

Curatare scari

O NOUĂ TEHNOLOGIE ! CURĂŢAREA CU GHEAŢĂ CARBONICĂ Sablarea cu gheaţă carbonică este un proces nou de curăţare care foloseşte dioxidul de carbon solid în formă de granule. Dioxidul de carbon în stare solidă este cunoscut şi sub denumirea de gheaţă carbonică sau gheaţă uscată. Metoda de sablare, curăţare şi decontaminare cu gheaţă carbonică a crescut considerabil în popularitate înlocuind tot mai mult procedeele clasice în principal datorită productivităţii (rezultate obţinute mult mai rapid), şi a tehnologiei nedistructive şi nepoluante. În condiţiile unor reguli de protejare a mediului din ce în ce mai drastice şi a necesităţii reducerii costurilor, industria a găsit în această metodă cea mai bună cale de a elimina pierderile. Procesul se bazează pe caracteristicile fizico – chimice ale gheţii carbonice: temperatură scazută de -79 grade Celsius, sublimarea din stare solidă în stare gazoasă cu expansiune de volum extrem de mare (aprox. 700 de ori). În timpul sablării, gheaţa carbonică este transformată în particule extrem de mici care sunt proiectate cu viteză supersonică asupra obiectului de curăţat. Particulele sunt accelerate cu ajutorul aerului comprimat ca şi în cazul sablării clasice. Faptul că metodele de sablare, curăţare sau decontaminare cu gheaţă carbonica sunt absolut neabrazive şi necorozive, subclasează din start toate metodele tradiţionale cunoscute. Astfel, în timp ce curăţarea cu apă sau abur, indiferent de presiune şi temperatură, are rezultate îndoielnice, cea cu nisip, oxizi sau săruri se dovedeşte de cele mai multe ori prea agresivă ducând la schimbări dimensionale sau calitative ale suprafeţei subiectului de curăţat. Majoritatea metodelor tradiţionale au restricţii speciale de folosire şi sunt potenţial periculoase la adresa sănătăţii celui care le manipuleaza. În cazul utilizării solvenţilor şi soluţiilor de curăţare, acestea devin reziduuri contaminate, la sfârşitul procesului necesitând operaţii suplimentare de reciclare.

Deosebim trei paşi specifici în cadrul acestui proces: Transferul de energie – particulele sunt proiectate din pistolul de sablare cu viteză supersonică intrând în impact cu suprafaţa obiectului de curăţat. Transferul de energie  realizează o curăţare a acestei suprafeţe fără abraziune, forţa impactului reprezintă primul pas în procesul de curăţare. Şocul termic – temperatura extrem de scazută a particulelor de gheaţă carbonică lovind suprafaţa contaminată creeaza un şoc termic la suprafaţa de impact ce generează microfisuri în stratul de contaminare. Presiunea gazului rezultat din expansiunea volumetrică – în faza finală a procesului, particulele explodează la suprafaţa de impact, prin încălzirea lor la trecerea în starea gazoasă mărindu-şi volumul de până la 700 de ori! Această expansiune volumetrică, în condiţiile realizării ei în interiorul microfisurilor (generate de impactul termic), conduce la delaminarea contaminantului până la eliminarea sa totală. Rezultatul atins de pulverizarea cu gheaţă carbonică depinde de: – presiunea de pulverizare – duza pistolului pulverizator (disponibilă într-o gamă largă de forme) – caracteristicile agentului de contaminare care trebuie îndepărtat – materialul, temperatura şi duritatea suprafeţei substratului

Curăţarea cu gheata carbonică are multe avantaje unice! Mai rapid, mai ieftin – Maşinile nu mai trebuie să fie demontate pentru a fi curăţate. Acum este posibilă curăţarea fără ca maşina să fie dezasamblată. Aceasta reduce golurile de producţie la minim, în unele cazuri operaţia făcându-se chiar fără a opri maşina. Nu este abrazivă- Particolele de zăpadă carbonică nu sunt mai grele decât ghipsul şi se schimbă în gaz imediat ce lovesc suprafaţa. În comparaţie cu mediile convenţionale de pulverizare, zăpada carbonică nu cauzează uzura substratului. În procesul de curăţare cu zăpadă carbonică, presiunea de pulverizare poate fi reglată între 2 şi 16 bar, astfel adaptând agresivitatea procesului la cerinţele individuale ale unei activităţi speciale de curăţare. Ecologic- Gheaţa carbonică poate fi un înlocuitor excelent al solvenţilor corozivi şi agresivi, neavând emisii dăunătoare. Din moment ce acest proces de curăţare nu foloseşte apa, marea majoritate a măsurilor de epurare a acesteia devin demodate. Murdăria lipicioasă şi elastică este îndepărtată rapid şi uşor fără a lăsa resturi ale unui agent de curăţare, eliminând etape suplimentare şi costurile de evacuare. Uscat şi neconductiv electric- Pulverizarea cu gheaţă carbonică este o metodă uscată de curăţare. Deoarece agentul de curăţare se evaporă, nu există un amestec cu contaminantul rămas. Nu există apă care să fie folosită pe durata procesului. Aceasta elimină majoritatea problemelor în cazul curăţarii unităţilor de procesare care sunt sensibile la apă sau electricitate putându-se executa lucrări sub o tensiune de până la 400V.

Deoarece la curatarea cu gheata carbonica nu sunt utilizate nici apa nici alte substante straine, nu apar probleme de coroziune, curatarea ulterioara costisitoare a obiectului curatat nu mai este necesara precum si decontaminarea scumpa a apei reziduale contaminate cu solutii de curatat si mizerie dezprinsa. Deoarece nu sunt aplicate substante straine pe obiectele de curatat, in multe dintre cazuri se poate renunta la o demontare a masinilor de productie de exemplu, ceea ce economiseste timp si evita stricaciuni rezultate din manuirea demontarii si a montarii a utilajelor sau a componentelor sensibile. Echipamente fierbinti pot fi spalate fara a fi racite in prealabil, care in multe cazuri, pe baza aderentei scazute a mizeriei, duce la un rezultat de curatare si mai bun. O racire de scurta durata a suprafetelor curatare nu este, conform experientelor anterioare, daunatoare. Particulele de zăpadă carbonică nu sunt mai dure decât ghipsul şi se transformă în gaz imediat ce lovesc suprafaţa curăţată. În comparaţie cu mediile convenţionale de pulverizare, zăpada carbonică nu cauzează uzura substratului. În procesul de curăţare cu gheata carbonică, presiunea de pulverizare poate fi reglată între 4 şi 16 bar, astfel adaptând agresivitatea procesului la cerinţele individuale ale unei activităţi speciale de curăţare.

Comments are closed.